studio dg  
25 JAAR ERVARING EN ALTIJD NET EVEN ANDERS

Alles wat je wilt weten over sous-vide koken

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide kan vertaald worden als ‘onder vacuüm’ en betekent letterlijk ‘vacuümgaren’. Simpelweg is het dus eigenlijk vacuüm koken. Tijdens deze manier van eten bereiden, verpak je etenswaren vacuüm in een speciaal daarvoor gemaakte zak, die je vervolgens verwarmt in een waterbad. Hierin kan je zowel vlees en vis, als groenten op een constante temperatuur laten garen. Door de gelijke temperatuur, zal het eten niet snel door garen, verbranden of te droog worden. Je kunt de temperatuur van het water geheel zelf instellen, waarna de rest vanzelf gaat. Dit betekent dat je tijdens het koken gerust even je aandacht ergens anders op kan richten. Maak in de tussentijd bijvoorbeeld een lekkere salade of een ander bijgerecht!

Hoe moet je sous-vide koken?

Sous-vide koken is niet zo moeilijk als het lijkt. Er zijn verschillende apparaten op de markt waarmee je het thuis kan doen. Wat je nodig hebt, is een waterbad en waterdichte zakken. Voor dit laatste kun je eveneens ziplock zakjes gebruiken. Deze kun je gewoon in de supermarkt verkrijgen. Het bereiden van een maaltijd is erg simpel. Ga volgens de onderstaande stappen te werk:

  1. Verpak de producten:

Allereerst verpak je de producten die je wilt bereiden. Plaats het voedsel en de kruiden in de vacuümzak en zorg dat alle lucht eruit is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een vacuümlade of een vacuümeerapparaat.

  1. Bereid je maaltijd:

Het bereiden van je maaltijd gebeurt in een waterbad of stoomoven, bijvoorbeeld de SteamPro stoomoven van AEG. Door de juiste hoeveelheid stoom die de oven aan de producten toevoegt, wordt je maaltijd een meesterwerk!

  1. Stel de juiste temperatuur in:

Op welke temperatuur je gerecht moet garen, staat meestal bij het recept aangegeven. Belangrijk is dat je je hieraan houdt. Door een te hoge temperatuur kan je maaltijd zijn smaak verliezen.

  1. Verwarmen:

Heb je alle voorgaande stappen doorlopen? Dan is het een kwestie van wachten tot je gerecht klaar is! Doordat het eten op een lage temperatuur kookt, kan het soms wel wat langer duren dan wanneer je een maaltijd op de gewone manier kookt. Maar geduld werpt zijn vruchten af. Het eten zal je verrukkelijk smaken!

Voordeel van sous-vide koken

Tegenwoordig zijn er veel apparaten beschikbaar die het sous-vide koken erg makkelijk maken. Het grootste voordeel van sous-vide koken is dat er tijdens het verwarmen van je gerecht zo min mogelijk smaak verloren gaat. Je maakt van je gerecht in een handomdraai een culinair hoogstandje! Welke smaakmakers je toevoegt in de zak bepaal je zelf, hier kan je alle kanten mee op! En wil je toch nog dat goudbruine randje aan het vlees krijgen? Dan kun je ervoor kiezen om het vlees na het garen nog kort in de koekenpan te bakken.

E-mailen
Map
Info
Instagram