studio dg  
25 JAAR ERVARING EN ALTIJD NET EVEN ANDERS

verduurzamen van de keuken 

De keuken is een belangrijk onderdeel van de hedendaagse woning,  consumenten houden steeds meer rekening met verduurzaming , zo ook in de keuken. Met een duurzame keuken bespaar je niet alleen geld maar draag je ook bij aan het verbeteren van  het milieu, zeker iets om over na te denken bij de aanschaf van een nieuwe keuken.

Op apparatuur zit een zgn. energielabel welke aangeeft hoeveel energie een apparaat verbruikt. A+++ staat voor het meest zuinig en G voor het minst zuinig in gebruik. Een apparaat met een energiezuinig label zorgt ervoor dat je kosten bespaard,  en er wordt minder energie verbruikt.  Nieuwe koelkasten en vriezers mogen tegenwoordig niet lager dan A+ scoren, kies voor de meest energiezuinige.

Hoe creëer je nu een duurzame keuken? 

Lees hier enkele tips:

Kies bij het uitkiezen van een kookplaat voor koken op een inductie kookplaat, de inductie kookplaat verliest bijna geen warmte en je gerechten zijn een stuk sneller klaar wat zorgt voor energiebesparing.  Er komt minder waterdamp vrij daardoor kan de afzuigkap een standje lager, en wanneer  je de deksel op de pan houdt en niet te veel water verbruikt bespaar je nog meer energie. 

De nieuwere modellen vaatwassers hebben een laag energie water verbruik, er wordt net zoveel water verbruikt als wanneer je met de hand afwast echter de hoeveelheid vaat is veel groter met een wasbeurt. Kijk eens naar het programma wat je instelt, voor een minder vuile vaat is een energiezuinig eco-programma voldoende. En draai de vaatwasser pas wanneer deze helemaal vol staat. 

Ook qua verlichting is er winst te behalen wanneer je kiest voor LED, deze  verlichting is 90% energiezuiniger dan een gloeilamp en stoot door het lage verbruik minder CO2 uit. Er is veel mogelijk met LED verlichting: verlichte planken, onder de kastjes, rondom een eiland, verlichting in de afzuigkap enz. De kleur en intensiteit van de verlichting  is naar wens in te stellen.

Afval scheiden

Er zijn verschillende indelingen beschikbaar voor afvalbakken. Afvalbakken voor GFT, papier, plastic en ook glas zijn mogelijk in het keukenontwerp en wordt keurig weggewerkt in een keukenkast tegelijk met extra opbergruimte voor je schoonmaakartikelen.


Duurzame werkbladen

Het FSC certificaat staat in voor een verantwoord beheer van bossen wereldwijd, denk hierbij aan massief houten werkbladen, greenpanel bladen en multiplex werkbladen. Greenpanel voldoet aan de allerhoogste normen voor samengestelde werkbladen van hout en is biologisch afbreekbaar. Ook is er het bekende NSF, een wereldwijde onafhankelijke keuringsdienst welke controleert of de producten voldoen aan de normen.

Tot slot nog wat extra tips:

Voedselverspilling, door een aantal kleine aanpassingen kan je al besparen. Leg voedsel wat minder lang houdbaar is voorin de koelkast zodat het zichtbaar is voor gebruik, check voor het boodschappen doen eerst je voorraad.

Wees zuinig met water:  Verminderen kan natuurlijk door de kraan niet onnodig open te laten staan. Ook kan je kiezen voor een kokend water kraan, doordat er kokend water uit de kraan komt gebruik je minder snel meer dan de benodigde hoeveelheid.

Vacumeren van voedsel

Met het vacumeren van voedsel wordt de houdbaarheid van producten aanzienlijk verlengd. Door het vacumeren komt er geen zuurstof bij het voedsel zodat bacteriën geen kans krijgen te groeien.  Er zijn losse vacumeermachines verkrijgbaar en uitvoeringen welke onder het werkblad geplaatst kunnen worden, de zgn. ingebouwde vacumeermachine Quva. 

Quva  werkt met speciale herbruikbare vershoudbakjes en -zakjes en de vacuümwijnstop, handig voor als de fles drank niet in één keer leeg gaat! De vacumeermachine zelf is volledig geïntegreerd in het keukenblad en komt met een pop-up systeem omhoog. Vervolgens trek je de vacuümslang uit voor gebruik en sluit je deze aan op het bakje, zakje of de wijnstop. Het systeem heeft drie standen die met één druk op de knop zijn te activeren:
De lichte stand voor delicaat voedsel in vershoudbakjes
De maximale stand voor vershoudzakjes
De ‘quick marinate mode’ om vlees in slechts enkele minuten te marineren
Na gebruik rolt de vacuüm slang vanzelf terug in de machine.Een duurzame keuken begint dan ook bij duurzame materialen, let op de energie labels van apparatuur, het FSC keurmerk en kies voor duurzame materialen voor een langere levensduur. Kies bewust en weloverwogen.

Meer info over duurzame keukens? Vul het contactformulier in op onze website, of neem contact op via: info@keukenseninterieuronline.nl wij helpen u graag op weg naar een duurzamere levensstijl.

E-mailen
Map
Info
Instagram